Хоя

Хоята (Hoya) е род, съдържащ 200-300 вида тропически катерливи растения от семейство Олеандрови. Широко разпространени са в Южна Азия, Индия, югоизточен Китай до Австралия и Полинезия. Често изполвано име за тези растения е восъче или просто хоя. Наречена е от ботаника Робърт Браун в чест на приятеля му, също ботаник, Томас Хой. Известни са и под името восъче у нас.
Хоите са вечно зелени катерливи лиани, израстват от 1 до 10 m или повече, ако има за какво да се захванат. Листата им са насрещно разположени, с големина от 5-30 cm дължина, типични сукуленти, някои видове са с вариегатни листа или нашарени с малки сребристи точки.

Цветовете са събрани в грозд, като дръжките са разположени радиално във всяко съцветие и имат дължина от 2 до 7 cm. Цветовете са с размери от около 1 cm в диаметър, с твърдички дебели восъчни листчета с цветове от бяло до розово или жълто. Ухаят сладникаво и отделят нектар.
Много от видовете хоя са популярни домашни растения – например Hoya carnosa, която е отглеждана заради атрактивните си листа и силно ароматните си цветове. Снимките в статията са именно на този вид. Селектирани са и хибриди за градинско отглеждане в субтропичните райони. Хоите предпочитат ярка индиректна светлина, но могат да виреят и при сенчести условия, което забавя растежа и цъфтежа. Малко пряка слънчева светлина им се отразява много добре.

Восъчетата не са претенциозни растения. Понасят добре сухия въздух в помещенията. Топлолюбиви растения са: оптималните температури за отглеждане са 22-25 градуса през лятото и около 15-18 градуса през зимата. Някои цветари препоръчват зимата да се държат но по-хладно – 10-13 градуса за кратък период на покой, за да цъфтят по-обилно. Размножаването им става обикновено на пролет, като резници с 2-3 двойки листа се потопят във вода до образуване на корени и след това засяване в почва. Има особеност в цъфтежа на тези растения – те запазват цветоносните си стебълца няколко години, като образуват нови и нови пъпки от тях, така че не ги отстранявайте след прецъфтяването. 

Използвани източници на информация: https://bg.wikipedia.org

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *