СЕНТПОЛИИ

Сентполия/стайна теменужка/африканска теменужка

Сентполията е открита за пръв път през 1892 г. от германския барон Валтер фон Сент-Пол (1860 - 1910) в планините на Танзания и получава неговото име. Днес са познати стотици нейни хибриди с различна форма и цветове. Тя е стайно цвете, което цъфти целогодишно - най-често по 2 - 3 последователни месеца, следвани от 20 - 30 дни покой. Цъфтежът е по-обилен, когато растението е в по-малка саксия и изглежда сякаш е на тясно. Нуждае се от добра осветеност, но не бива да бъде излагано на пряка слънчева светлина. Най-подходящият вариант е полусенчесто място с температура между 15 и 25 °С. Огромно разнообразие на цветовете. Листата са мъхести. Желателно е да се отстраняват често по-голямата част от тях, за да се улесни цъфтежа.

Промишлени сентполии

Промишлените сентполии са широко разпространените сортове, с които можете да се сдобиете от магазинната мрежа. За връзка към галерия със снимки натиснете тук.

Сортови сентполии

Разпространяват се между колекционери. Сортовете се регистрират от селекционерите им и отговарят на точни характеристики. За да разгледате каталога на личната ми колекция от сортови сентполии натиснете тук.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С РАСТЕНИЯТА

Можете да придобиете определен сорт на сентполия, като закупувате от него листо, укоренен лист, детка, стартер или възрастно растение.

Лист

Най-често размножаването на сентполиите става с листа. Укореняването е във вода или директно в пръст - въпрос на личен избор.

Детка

Малко растение с поне две двойки листа.

Стартер

Порастнала детка, възможна е поява на първи цветчета.

Възрастно растение

Напълно развита и оформена розетка на листата, цъфтящо растение.

Запознайте се с част от личната ми колекция от сортови сентполии

Снимките са на цъфтяли при мен сентполии и са авторски. Ако използвате изображенията, посочвайте източника.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС | facebook | email | съобщение